مقالات

نکات مهم در انتخاب کفکش

پمپ های کفکش

پمپ­ های کفکش، پمپ­ هایی هستند که برای انتقال آب از چاه­ ها، رودخانه ­ها، استخرها و برکه­ های آب به مزارع و باغات استفاده می­شوند. این پمپ­ ها بیشتر از نوع مستقرق هستند به این معنی که به صورت کامل داخل آن غرق می­شوند. و زیر سطح آب کار می­کنند به همین دلیل الکتروموتور و تجهیزات آن­ها به صورت ضد آب ساخته شده­اند و تا میزان مشخصی تحمل فشار آب را دارند.

قطعات تشکیل دهنده­ ی پمپ­ های کفکش: به صورت کلی شامل الکتروموتور که شامل روتور، استاتور و شفت کفکش می­باشد پروانه­ ها، قسمت مکش، جداره­ ی بیرون کف کش، دهانه ی خروجی و همچنین کابل برق و در بعضی موارد فلوتر کف کش می­باشد.

 

در انتخاب پمپ های کفکش، چند نکته مهم وجود دارد که در ادامه به بررسی این نکات می­پردازیم:

  • دهانه ­ی خروجی پمپ کفکش: دهانه­ ی خروجی پمپ کف کش را باید با توجه به میزان آب مورد نیاز جهت مصرف انتخاب کنیم. دهانه­ی خروجی پمپ­ های کفکش در کف کش­ های تک فاز، 1 اینچ، یک و یک چهارم اینچ، یک و یک دوم اینچ، دو اینج، 3 اینچ و 4 اینچ می­باشد که میزان آب خروجی در پمپ ­های کف کش 1 اینچی، بین 2 تا 8 متر مکعب در هر ساعت، و در پمپ­ های کفکش 2 اینچ، بین 10 تا بیست و پنج متر مکعب در ساعت و پمپ­ های کف کش، 3 اینچ بین 18 تا 50 متر مکعب در ساعت و در پمپ ­های کف کش 4 اینچ، بین 30 تا 80 متر مکعب در ساعت به صورت حدودی می­باشد. باتوجه به مصرف، اولین نکته ­ای که در انتخاب پمپ کفکش باید دقت کرد این هست که باید باتوجه به میزان آب مورد نیاز، دهانه ­ی خروجی را انتخاب کنیم. همچنین نکته­ ی مهم در این مورد اینست که اگر از قبل لوله ­ی خروجی کفکش تهیه شده است یا قصد جایگزینی کفکش جدید با کفکش قدیمی را داریم حتماً باید به اندازه­ی لوله­ ی در دسترس که قبلاً خریداری شده توجه کنیم که مجبور به استفاده از تبدیل­ ها، برای تبدیل سایز لوله ­ها به دهانه ­ی خروجی کفکش نشویم که کفکش در حالت استاندارد خودش کار کند.

 

  • دومین نکته در انتخاب کفکش، ولتاژ برق مصرفی کفکش می­باشد :که باتوجه به ولتاژ در دسترس ما باید توجه کنیم که کفکش را تک فاز و یا سه فاز خریداری کنیم. همچنین در انتخاب توان کفکش باید توجه کنیم که میزان دقیق آمپر دردسترس، با آمپر الکتروموتور کف کش همخوانی داشته باشد، درصورتی که به این نکته توجه نشود، احتمال دارد که کف کش با برق دردسترس ما همخوانی نداشته باشد و برق دردسترس ما امکان روشن کردن کف کش را نداشته باشد.

 

 

  • سومین نکته، هد ماکزیمم کفکش می­باشد: که به معنی حداکثر ارتفاعی است که پمپ کفکش توانایی پرتاب آب را به صورت عمودی دارد، باتوجه به عمق چاه و یا استخر و یا فاصله ­ی ارتفاع عمودی، از محل قرارگرفتن کف کش تا محل تخلیه ­ی آن و نوع مصرف (شامل آبیاری قطره­ای، غرقابی و یا بارانی، و …) و همچنین طول مسیر باید بصورت صحیح و همچنین بصورت مهندسی شده، هد کف کش را انتخاب نماییم. همچنین بصورت کلی بهتر است که هد کفکش 30 تا 40 درصد، بیشتر از هد مورد نیاز ما در محاسبات باشد.

باید توجه کنیم که در انتخاب هد اگر انتخاب اشتباه باشد، کف کش توانایی انتقال آب به صورت صحیح را به مقصد ما و برای رفع نیاز ندارد و درنتیجه مجبور به تأمین هزینه­ های اضافی و تهیه­ ی مجدد کف کش می­باشیم. پس نکته­ ی خیلی خیلی مهمی است که هد کفکش را بصورت صحیح انتخاب کنیم.

 

  • نکته­ی بعدی، انتخاب جنس کفکش می­باشد: که کف کش­ ها از جنس ­های مختلفی از جمله استینلس استیل، چدن، آلومینیوم، پلی پرولین و یا پلاستیک (صورت کلی، پلاستیک­ های مختلف ساخته می­شوند) که با توجه به نوع سیال و یا خواص آبی که جهت انتقال آن استفاده می­شوند (آب­ های آهکی، آب­ های قلیایی و یا اسیدی) باید جنس کفکش را انتخاب کنیم. نکته اینکه برای آب­ هایی با خاصیت خورندگی باید از کف­کش­ هایی از جنس استینلس استیل استفاده کنیم و برای آب­های نرمال، تمام جنس­ های کفکش قابلیت پاسخگویی را دارند هرچند که استینلس استیل باتوجه به خاصیت ضدزنگ بودن عمر بیشتری را دارد اما قیمت آن نیز بیشتر است. بنابراین اگر قصد انتقال آب و یا سیالی را دارید که خورندگی دارد و یا خواصی دارد که باید به آن توجه نمود در انتخاب متریال کفکش دقت لازم را به عمل آورید.

 

  • نوع پروانه­ ی کفکش: کفکش­ ها با پروانه ­هایی از نوع مدل پروانه­ی بسته، پروانه­ی سانتری فیوژ بسته، پروانه باز، پروانه­ ی خورشیدی به صورت کلی ساخته می­شوند. این پروانه ­ها در عملکرد، قابلیت تأمین هد و دبی مختلفی را دارند و نکته­ ی مهم آن اینست که میزان ذرات جامد عبوری از هر پروانه متفاوت می­باشد، بنابراین اگر قصد انتقال آبی را دارید که در آن ذرات جامد مانند ماسه بادی و یا ذرات ریز از هر جنسی را دارید باید به نوع پروانه­ی کف کش توجه کنید. پروانه­ های بسته برای انتقال آب­ های تمیز، و یا آب­ های دارای ذرات خیلی ریز استفاده می­شوند. پروانه ­های باز برای انتقال سیالاتی که دارای میزان مشخصی از ذرات جامد با اندازه­ ی مشخص هستند (با توجه به کاتالوگ کفکش)، قابل استفاده هستند. و پروانه­ های خورشیدی هم توانایی تأمین فشار بالا با آبدهی پایین و همچنین عبور میزان کمی از ذرات جامد از جمله ماسه بادی را دارند.

 

  • نکته ی بعد انتخاب کفکش فلوتردار یا بدون فلوتر است:کفکش­ ها به صورت کلی در دو نوع بدون فلوتر و با فلوتر ساخته می­شوند. فلوتر قطعه­ ای هست که توسط یک کابل به کف کش متصل می­شود و وظیفه­ ی آن خاموش کردن پمپ کفکش درصورتی است که سطح آب به میزان مشخصی پایین بیاید. زیرا الکتروموتور کفکش توسط آبی که آن را احاطه کرده است و اطراف آن قرار دارد، خنک کاری می­شود. و درصورتی که این سطح آب از میزان مشخصی پائین­تر بیاید الکتروموتور خنک نمی­شود یعنی الکتروموتور داغ می­شود و دمای آن از میزان مجاز بالاتر می­رود و درنهایت آسیب می­بیند. بنابراین درانتخاب پمپ کف کش باید توجه کنیم که درصورتی که میزان آب ما در چاه یا در استخر کم است و احتمال خشک کارکردن کف کش ( بدون آب) کار کردن کف کش وجود دارد، حتماً از کفکش­ هایی استفاده کنیم که دارای فلوتر می­باشد درغیر این صورت نیازی نیست که به این نکته توجه کنیم پس از هر دو نوع کفکش با فلوتر و بدون فلوتر می­توانیم استفاده کنیم.

 

  • نکته بعدی در انتخاب پمپ کفکش، قطر کلی پمپ کفکش می­باشد با توجه به اینکه دهانه­ ی چاه­ ها، اندازه ­های مختلفی برحسب نوع حفاری دارند، (حفاری دستی، حفاری ضربه­ ای، حفاری مته­ ای) باید حتماً به این نکته توجه کنیم که قطر کفکشی را که انتخاب می­کنیم، قابلیت نصب در چاه باتوجه به قطر کفکش و قطر چاه را داشته باشد.

 

  • نکته­ی دیگری که درانتها دررابطه با پمپ کفکش مهم است، محل قرارگیری دهانه ­ی خروجی کفکش است کفکش ­ها به طور کل در دو مدل خروجی بالا و خروجی بغل تولید می­شوند. کف کش­ های خروجی بالا همان طور که از اسم آن مشخص است، دهانه­ ی خروجی کفکش در قسمت بالای پمپ قرار گرفته است و درنتیجه فضای کمتری را اشغال می­کند ولی کف کش­ های خروجی بغل، دهانه­ ی خروجی آن، در بغل کفکش قرار گرفته و توسط یک زانوی 90 درجه، لوله­ ی خروجی به آن­ها متصل می­شود که طبیعتاً قطر بیشتری را اشغال می­کند. کفکش­ های خروجی بالا در قطرهای از 4  اینچ یا اندازه­ی 10 سانتی متر و بصورت عمومی تا 25 سانتی متر تولید می­ شوند و کفکش­ های خروجی بغل از قطرهای حدود 22 الی 23 سانتی متر تا به بالا تولید می­ شوند. که همیشه برای برای چاه­ هایی که بصورت مته ­ای یا ضرب ه­ای حفاری شده ­اند باید به قطر پمپ کف کش توجه خاصی شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *